Will jövő

Jön egy újabb jövő idő, és közben össze is hasonlítjuk a már tanultakkal. Korábbi tanfolyamokon tanultunk két módot, amit jövőre használunk. Mindegyiknél van valami plusz gondolat azon túl, hogy jövő idő.

Ha szükségét érzed, ismételd át kérlek, mert itt már részletesebben nem foglalkozunk velük külön-külön.

Fontos, hogy magát a szerkezetet RÖGZÍTSD, ne legyen figyelmed rajta, tudd és kész (GONDOLKODÁSMENTESEN). A Minimum szint 8. tanfolyamán tanultuk a Folyamatos jelen igeidőt jövőre. Röviden:

Present continuous – előre eltervezett, ami szinte a legbiztosabb, hogy meg fog történni, mert mondjuk minden héten dolgozol reggeltől estig, így tuti, hogy holnap délután ötkor az irodában dolgozol. Szinte mindig van utalás valamilyen jövő időre utaló szóval, kifejezéssel. Előre eltervezett, tehát nem a beszélt pillanatban jut eszedbe, hogy meg fogod tenni: I’m working in my office at five tomorrow.

A GOING TO jövő idővel az Alap szint első tanfolyamán foglalkoztunk, röviden:

Going to jövő – Szándékunkban áll majd megtenni, akarjuk, de még nem tettünk semmit érte, csak akarjuk, tehát ez kevésbé biztos, mint az előző, és általában a beszéd pillanatánál korábban elhatároztuk: We’re going to travel to Italy. Olaszországba fogunk utazni.

Van egy olyan jelentése is, amikor külső, fizikai jellemzők alapján jósoljuk meg a jövőt, mert szerintünk elkerülhetetlen, tehát biztosak vagyunk benne, hogy megtörténik: It is going to rain. (sötét felhőket látok, és dörög az ég)

Ne aggódj, ha kevered őket, hiszen kis különbség van köztük, tehát ha bizonytalan vagy, használd csak a GOING TO jövőt.

WILL JÖVŐ

Szintén egy összetett igeidő, kell a WILL és a cselekvést kifejező igénk: ez a jövő főleg a reményekről, hitről (amikor azt mondod, azt hiszem holnap ezt és ezt fogom csinálni), véleményekről vagy bizonytalan jóslatokról szól. Igen gyakran tartalmaz időhatározót, vagy valamit, ami a bizonytalanságot fejezi ki: probably (valószínűleg), I think (szerintem). Ez különbözteti meg a going to jövő azon jelentésétől, amikor valami látható miatt biztosak vagyunk benne, hogy valami meg fog történni. Ha például látok egy sötét felhőt, akkor azt mondom: It is going to rain. Persze, ez sem biztos, hogy meg fog történni, de én biztos vagyok benne. Ha bizonytalan lennék, akkor ezt mondanám: I think it will rain.

Ezt a jövőt használod, ha a BESZÉD PILLANATÁBAN DÖNTESZ egy jövőbeli cselekvésről: I’m hungry. I’ll get a hamburger. Éhes vagyok, hamburgert fogok venni.

NE FELEDD! A nyelvtan nem szabályok halmazát jelenti, és nem szabályokat kell rögzítened. Ezek SZAVAK, SZÓÖSSZETÉTELEK, melyeknek ugyanúgy jelentéseket tartalmaznak, mint az APPLE, WRITE stb szavak. Lehet több jelentésük is. Ezeket a jelentéseket meg kell értened (mikor használod őket), és utána rögzítened kell (ismételni, saját példákat alkotni stb), végül pedig használni!!!

Első lépésként az a legfontosabb, hogy ha hallasz egy-egy igeidőt, akkor ismerd fel, milyen idő: múlt, jelen, jövő? ENNYI!

A folyamatos gyakorlással (párbeszéd, szöveg, filmek nézése stb) be fog épülni!

Bár a WILL jövőnek egyszerű a szerkesztése, arra kérlek, rögzítsd a következő videókkal és hangos gyakorlatokkal addig, amíg gondolkodásmentes lesz!

Hozzászólások küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük