Videós szókincs – 13. rész

watch (uocs) néz (Ez az ige kifejezetten arra utal, amikor valami mozgó dolgot nézünk, figyelünk.)
eat (ít) eszik
drink (drink) iszik
sleep (szlíp) alszik
think (θink) gondolkozik, gondol
Fontos: Ha azt szeretnéd kifejezni, hogy valamire, valakire gondol, vagy valamiről, valakiről gondolkozik, akkor utána az OF (öv)
elöljárószót kell használnod. Ezt az elöljárószót még nem tanultuk, de itt most ezzel együtt gyakorold be az igét, mert sokszor láthatod őket együtt. Igék esetében igen gyakori, hogy utánuk valamilyen elöljárószó van, ezt mindig leírom neked! A magyar nyelvben ilyenkor ragokat használunk: Mary-re gondolok. Az új munkámról gondolkozom. Az of szócskát semmiféleképpen ne úgy tanuld meg, hogy -re, -re, -ról, -ről, mert nem fogod tudni használni. Alkoss mondatokat, ahogy tanítottam: Én think of új munka. Te mindig think of valami más, amikor beszélgetünk. Igen, tudom, furcsa így, de a lényeg, hogy az adott szókapcsolatot megtanuld, és ne a nyelvtanon (mondatszerkesztésen) legyen a figyelmed. Még haladóbb tanulók is elkövetik azt a hibát, hogy bár mondatokat alkotnak az új szavakkal, de újabb új szavakat szeretnének beletenni, és elkezdenek szótárt bújni. Nem, ez óriási hiba, és így fogd megunni ezt a szótanulási módszert. Mert borzasztó lassú lesz. Épp elég szót kell megtanulnod amúgy is, nem kell felduzzasztani feleslegesen!
speak (szpík) beszél
Fontos: Ha azt szeretnéd kifejezni, hogy valakihez beszélsz, akkor a to vagy a with elöljárószavakat használd! A brit angol a to (tu)
elöljárószót, az amerikai angol inkább a with (uid) elöljárószót használja.
work (uörk) dolgozik
read (ríd) olvas
wash (uos) mos
Megjegyzés: Ezt az igét használhatod, ha ruhát, kezet, arcot, autót stb. mosol.
sing (szing) énekel

13szokincs

 

Hozzászólások küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük