Ha sikeres nyelvtanuló akarsz lenni

A jelen kor oktatása úgy működik, hogy a tanuló ül, az előadó, tanár pedig magyaráz. Vannak kivételes tanárok, akik gondolkodásra késztetik a tanulót, de sajnos, nem ez a jellemző.

Minden oktatás csak akkor sikeres, ha a tanuló részt vesz benne. Mert gondolkodásra készteti, és elmondhatja a véleményét, a saját nézőpontját.

Egy nyelvóra esetében lehetetlen, hogy ne így legyen.

Meg kell szólalnod, képesnek kell lenned a tanultakat saját magad használni.

Ha csak nyelvtani szabályokat értelmezel, és teszteket oldasz meg, sajnos nem elegendő, NEKED MAGADNAK IS kifelé kell áramoltatni: beszélni, írni, kérdezni.

És ez a legnehezebb az online oktatásban!

Sokan azért választanak online angol tanfolyamot, mert nem kérik számon őket, saját tempóban haladhatnak, és mivel félnek megszólalni, itt nincsenek rákényszerülve.

A megszólalástól való félelmed pedig itt kiválóan leküzdheted.

Hogyan?

Kezdj el írni angolul!

Írj a feladatokhoz saját példamondatokat, és írd be a hozzászólás részbe. Én ezeket mindig elolvasom, és dicsérek! Miért? Mert akármennyi hiba is van benne, de már saját gondolatot ültettél át angol nyelvre, és leírtad nekem és a többieknek.

Kérdezz!

A legtöbb tanuló nem mer kérdezni. Pedig teljesen természetes, hogy valamit nem értesz. Magántanulóimnál ugyanígy van, hidd el! Ott ül előttem, és látom, hogy valahol elvesztettem. Rákérdezek, és kiderül, hogy valamit nem ért. OK, de én ott vagyok előtte. Előtted nem vagyok ott, muszáj kibújnod a csigaházból, és szólnod!

Hogy miért félsz? Mert már megtapasztaltad, hogy lehurrogtak, és azt mondták, erről már volt szó, figyelj oda!

Nálam nincs így! Én örülök a kérdéseknek, és ha kell százszor is megválaszolom. Ezek ráadásul segítenek is nekem, hiszen ha ugyanazt a kérdést többször megkapom, az azt jelenti, a tananyagba valamit érthetőbben kell fogalmaznom!

Szólalj meg angolul!

Angol programom legelső tanfolyamán máris arra “késztetlek”, hogy szólalj meg! Ha nem biztosítasz magadnak egy olyan helyet, ahol legalább magadban tudod ismételni a hallottakat, akkor sajnos a beszédkészséged nem fog fejlődni, vagy igen lassan. Igaz az, hogy beszélni megtanulni csak beszélve lehet, és kell valaki. De ha nincs, vagy félsz megszólalni még, akkor kezdd egyszerűbben. Szobád magányában ismételj hangosan, oldd meg a Beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat úgy, ahogy kérem, és menni fog!

Várlak az angol oktató programomon! Garantáltan nem leszel egyedül!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük