Lassan jutnak eszembe a szavak, mit tegyek?

Önállóan végezhető angol oktató programom kezdőknek és újrakezdőknek készítettem, de a hozzám érkező tanulók többsége újrakezdő, így nem lepődök meg a fenti kérdésen. Ha neked is ez a problémád, érdemes végigolvasnod ezt a cikket, mert igenis tudom a megoldást! Az utat meg tudom mutatni, de csak te fogod tudni megoldni!

Ahogy a fenti kérdésnél is olvashatod, ezt egy tanulóm kérdezte tőlem.

“Na de Noémi! Ő a tanulód, és nem megy neki, hogy is van ez?”

Képzeld csak el, hogy zongorázni tanulsz, elmész az első óráidra, majd mondjuk tíz óra múlva közlöd a tanárral, hogy “jó a módszer, tetszik, de nem tudom eljátszani még Mozart műveit, pedig ezért jöttem”.

Minden tanuláshoz türelem kell. Ne várd, hogy az első lépések után már tökéletesen fog menni. Nincs ilyen módszer, nincs ilyen tanfolyam!

A fenti kérdést egy olyan tanulóm tette fel nekem, aki tanfolyamom első lépésein volt. Mégis miért kérte a segítségem?

Mert újrakezdő!

Újrakezdőként érezheted azt, hogy te már olyan régóta tanulsz, hogy ennyi idő alatt felsőfokot le lehet tenni, és még mindig nem megy!

 

AKKOR MI A TANÁCSOD, ÖTLETED ERRE NOÉMI?

1. LEGYÉL KÉRLEK TÜRELMES!

Ez a legnehezebb, hiszen már annyi időt eltöltöttél angol tanulással, szóval hidd el, tudom. Hiszen most kezdd újra? “Már megint az elejétől? Ennek sosem lesz vége!”

Kezdd el az első tanfolyam első lépésével, és haladj szépen fokozatosan, folyamatosan, lépésről-lépésre. Mindent leírok, minden kérdésedre megadom a választ. Elmondom, részletesen elmagyarázom, mit hogy végezz el, és meddig. Itt csakis a te türelmeden múlik minden.

Nem a hagyományos tanfolyamokat készítettem el, ahol hallgatsz és teszteled magad, vagy nyelvtani szabályokat kell bemagolnod. Persze, lesznek tesztek is, mert szeretitek, én is szeretem, de ezek a tesztek tényleg azt mérik le, mennyire érted az előtte lévő videót stb.

Minden egyes nyelvi elemet HANGOSAN, HALLÁS UTÁN IS BE KELL GYAKOROLNOD! A feladatokat úgy alkottam meg, hogy önmagad is ki tudod javítani. Igen, tudom, a legjobb, ha tanár lenne melletted, meg tanulótárs. Azzal dolgozz, amid van. Vagy meg kell tanulnod önmagad fejleszteni – erre készítettem el a módszert – , vagy szerzel tanulótársat, tanárt. Nem mindenkinek adatik meg, hogy heti 5-6 órában angoltanárt fizessen, mert igen, minimum ennyit kellene foglalkoznod a tanfolyammal!

És ez itt a kulcs. Ha csak bejelölöd megtanultnak, vagy egyszer elmakogod, akkor az kuka. Semmit nem ér.

Szóval a tanácsom: minden egyes feladatot, ami arra kér téged, hogy szólalj meg, hajts végre addig, amíg könnyedén tudod alkalmazni, könnyedén tudod végezni!

Ha így teszel minden feladatnál, akkor ahogy haladsz az egyszerűbbtől a bonyolultig, fejlődést kell észrevenned.

2. NE MONDD, HOGY “ÉN EZT MÁR TUDOM”!

Mivel újrakezdő vagy, hozod magaddal a rosszul rögzült kiejtést, szavakat, mondatszerkesztést. Ez az egyik probléma.

Újra fel kell göngyölítened a fonalat, megtalálnod a hiányosságaid, javítani rajta. Ez egy hihetetlen nagy kihívás!

Mivel nehezen megy a hallás utáni értés vagy/és nehezen szólalsz meg, ezért tuti biztos, hogy te nem a füleddel tanultál, és az angol tanulásodnak az ötven százaléka nem hangosan történt (beszéd és hallás angolul!).

De ha nem így tanultál, és most is ragaszkodsz a régi módszerekhez, akkor ugyanoda fogsz eljutni.

Már csak idén ingyenes szállítással!Ha nem tudsz értelmes angol mondatot szerkeszteni, rendeld meg nagy formátumú gyakorlókönyvem második kötetét, amely újrakezdőknek, enyhe középhaladóknak szól, hogy a mondatszerkesztésed tökéletes legyen: több mint ezer mondat, illusztrációk, 300  oldal, 120 feladat, megoldó kulccsal! Kukkants bele és rendeld meg!

Szóval a tanácsom: minden egyes feladatot, ami arra kér téged, hogy szólalj meg, hajts végre addig, amíg könnyedén tudod alkalmazni, könnyedén tudod végezni!

3. GYAKORLÁS, GYAKORLÁS, GYAKORLÁS

Ha nehezen jutnak eszedbe a szavak, és a szórend, az azt jelenti, hogy nem gyakoroltad be eléggé.

“De akkor mit csináljak Noémi?”

Ilyenkor képesnek kell lenned arra, hogy megállj, és visszamenj a korábbi lépésekre. Attól nem fogsz hamarabb megtanulni angolul, ha kapkodsz, mert ez nem egy regény, amit elolvasol, és kész. Ha így haladsz, akkor a program végén azt fogod mondani, na, ez is pénzkidobás volt. De tuti biztos vagyok benne, hogy végig sem érsz a programon, már a legelső tanfolyamon abbahagyod!

Rengeteg módszertani dolgot adok neked, ráadásul szép fokozatosan, hiszen ahogy egyre több mindent tudsz, más és más módszerekkel kell megtartanod azt a tudást. De a legeslegfontosabb a szavak tanulása. A szavak tudása!

Ha gondolkoznod kell a szavakon, akkor nem tudod a szót, nem tanultad meg. Gondolj csak bele! Amit tudsz, azon nem gondolkozol. Kilépsz a lakásból, és TUDOD, merre menj, hogy a munkába odaérj. A szavak tanulása pont ilyen, és erre is megadom neked a tuti módszert! Egy gond van vele: nem csodamódszer, és csinálnod kell.

Összefoglalva a kérdésedre a választ: Ne aggódj, rengeteg ötletem van, hogyan tanulj, és hogyan gyakorold az angolt, hogy menjen! Az egész program erről szól! CSINÁLD!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük