Meddig szeretnél eljutni

Sokszor teszitek fel azt a kérdést, hogy tanfolyamommal milyen szintre lehet eljutni, és én is sokszor teszem fel neked a kérdést, hogy hova, meddig szeretnél eljutni az angol nyelv tanulásában.

CSAK AKKOR TUDOD MEGHATÁROZNI, MEDDIG SZERETNÉL ELJUTNI, HA TUDOD, MIRE AKAROD HASZNÁLNI A NYELVET!

Mert a “meg szeretnék tanulni angolul” célkitűzés kevés. Tudnod kell, pontosan mire akarod használni az angol nyelvet, ehhez milyen szintű tudás elegendő, mert csak ekkor tudod kiszámolni, hogy hány óra tanulás szükséges hetente a célod eléréséhez (körülbelül). Ha ez megvan, csak akkor tudod kiválasztani a neked megfelelő tanfolyamot, vagy tudsz egyeztetni az angol tanároddal.

Nagyon nehéz úgy megértenünk egymást, hogy nekem és neked más-más jelentése van a kezdőnek, a haladónak. Ezért készítettem ezt a leírást, ami megfelelő megértést ad neked ahhoz, hogy ki tudd választani azt a szintet, ahol most vagy, és azt a szintet, ahova el akarsz jutni. A tanfolyami szintjeim is pontosan megfelelnek ennek a leírásnak, ez alapján könnyedén ki tudod számolni, mennyi az annyi!

MINIMUM SZINT - A1

Ez az a szint, ahol kezdened kell, ha még sosem tanultál angolul, vagy újrakezdő vagy.

Igen, újrakezdőként is érdemes itt kezdened.

Nálam ez a szint 8 tanfolyamból áll, több mint 500 lépésből. A lehető legkisebb lépésekre bontottam, hogy szép fokozatosan tudj lépdelni, könnyen megeméssze az is, aki lassabban tud haladni, és az is, aki tempósabban lépdelne. Csak az időd és a képességed szabhat határt!

Ezen a szinten megérted a a személyedre, a családodra, a közvetlen környezetedre vonatkozó, gyakran használt, egyszerű szavakat és szókapcsolatokat, ha lassan és tagoltan beszélnek hozzád. Képes vagy egyszerű kapcsolatteremtésre, ha a másik személy kész mondanivalóját kissé lassabban vagy más kifejezésekkel megismételni illetve segíti a mondanivalód megformálását. Fel tudsz tenni és meg tudsz válaszolni olyan kérdéseket, amelyek a mindennapi szükségletek konkrét kifejezésére szolgálnak. Egyszerű kifejezésekkel és mondatokkal be tudod mutatni a lakóhelyedet és az ismerőseidet.

Ha újrakezdő vagy, azaz tanultál már angolul valamit, de nagyon nehezen szólalsz meg, megérted a kérdést, de nem tudsz válaszolni, vagy nagyon akadozva beszélsz, és a kiejtés is nehéz, azt javasolnám, menj végig az A1 szint tanfolyamain, mert valószínűleg nagy-nagy lyukak vannak a tudásodban, és azt is meg kell tanulnod, hogyan tanulj egy nyelvet, márpedig az alapokat itt mutatom meg Neked igazán! Újrakezdőknek sosem javasolnám, hogy onnan folytassa, ahol abbahagyta valamikor. Ha a te tudásod stabil mert napi szinten beszéled a nyelvet, használod, akkor te nem számítasz újrakezdőnek, bátran mehetsz magasabb szintre.

Mikor célozd meg az A1 szintet

Ez az alap nélkülözhetetlen, hiszen ez rakja le a stabil alapokat. Sokan gondolják azt, hogy ezen már túl vannak, de pont ez a veszélye az újrakezdésnek. Kihagyják a legfontosabb lépéseket, és csodálkoznak, hogy a magasabb szinteket nem tudják meglépni, lassulnak, elveszítik az érdeklődésüket.

Ha csak agytorna miatt kell az angol, vagy azért, hogy legalább ne vesszél el külföldön, akkor ez a szint is elegendő. Ha évente egyszer, kétszer utazol külföldre, és egyszerű mondatokkal, szavakkal már el szeretnél boldogulni, akkor ez a szint tökéletesen megfelel. De ne feledd, ennek a szintnek az elvégzése még nem folyékony nyelvtudást eredményez, viszont már nem adnak el, az biztos.

ALAP SZINT - A2

Ez már egy kellemes szint, itt már nagyobb biztonságban vagy, stabilabb a tudásod.

Ez az a szint, ahol már van önbizalmad, meg mersz szólalni, stabil lábakon állsz. Ez már egy “vaskosabb” szint, nálam is sokkal több tanfolyam tartozik ide, mint az A1 szinthez.

Megérted a személyemhez közvetlenül kapcsolódó, gyakran használt szavakat és kifejezéseket (pl. személyes adataid, családod, vásárlások, szűk környezet, tanulás, munka). Habár nem feltétlen értesz mindent, de ki tudod szűrni a kulcsadatokat egy 3-4 perces szövegből. Kényelmesen ki tudod magad fejezni utazásnál, legyen az repülőtér, étterem, szálloda, stb.

Az egyszerű, rutinszerű helyzetekben egyszerű és közvetlen módon cserélsz információt mindennapi tevékenységekről vagy témákról. A nagyon rövid információcserére még akkor is képes vagy, ha egyébként nem értesz meg eleget ahhoz, hogy a társalgásban folyamatosan részt vegyél. Egyszerű eszközökkel és mondatokkal tudsz beszélni a családodról és más személyekről, életkörülményeidről, tanulmányaidról, jelenlegi vagy előző szakmai tevékenységedről.

Mikor célozd meg az A2 szintet

Talán ez az a szint, amit a legtöbben el szeretnének érni, legalábbis ezt jelölik meg “végcélként”, hogy ezzel már elégedettek lennének. Sokan írják nekem, hogy nincs igazán céljuk az angol nyelvvel, de az alapműveltség rész ma már, és hogy nap mint nap “belebotlanak” az angol nyelvbe, egyszerűen kikerülhetetlen. Nos, nekik is ezt a szintet javaslom.
Ne feledd, mindig ahhoz hasonlítsd, hogy Neked mire van szükséged. Ha filmeket szeretnél érteni, és ezt a szintet tartod elegendőnek, akkor nem leszel elégedett, mert a filmek magasabb szintű tudást kívánnak.
Ha munkára használnád, akkor nézd meg, a munkahelyed milyen szintű tudást kíván meg tőled. Van ahol ez a szint elegendő, de van ahol ennél jóval több kell.  Ezen a szinten a több percig tartó önálló beszéd még nem elvárt, ez már B1 vagy B2 szint, de ha rövidebb párbeszédeket akarsz folytatni, arra teljesen elegendő!
Ha barátaiddal, ismerőseiddel, rokonaiddal szeretnél csevegni, illetve az utazásoknál magabiztosan akarod használni az angol nyelvet, akkor ez a szint tökéletesen megfelel neked.

Küszöb szint B1

Ez már nagyon jó szint. A középfok és az alapfok között van, de ez az a szint, ahova ha eljutsz, és szinten tartod magad, akkor kényelmesen fel tudod magad tornázni a következő szintre, elkezded megérteni a filmeket, főleg ha egyszerűbb, mindennapi párbeszédek vannak bennük.

Sokan aggódtok, hogy a lassú szövegeket értitek csak meg, és a gyors vagy normális beszéd nem megy. Nos, ezért szoktam mondani, hogy ezen ne legyen figyelmed, gyakorlással eljutsz a gyors beszéd megértéséig is, de ez már a küszöb szint, azaz a B1.  Megérted a világos, mindennapi beszéd lényegét, ha olyan témákról esik szó, mint a munka, a tanulás, a szabadidő, stb. Ki tudod szűrni a lényeget azokból a rádió- és tévéadásokból, filmekből, amelyek aktuális eseményekről, szakmai vagy érdeklődési körödnek megfelelő témákról szólnak, ha nem túl gyorsan és tagoltan beszélnek.

Elboldogulsz a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tudsz venni az ismert, az érdeklődési körödnek megfelelő, vagy a mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás, munka, utazás, aktuális események) folyó társalgásban. Világosan és kellő részletességgel fejezed ki magad számos, érdeklődési körödbe tartozó témában. Ki tudod fejteni a véleményedet valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezed a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Mi a fő különbség az A2 és a B1 szint között?

A) a mondatszerkesztés: B1 szinten képes leszel összetettebb mondatokat alkotni, illetve megérteni, azaz olyan szerkezeteket használni, mellyel pontosabban, árnyaltabban tudod magad kifejezni.

B) szókincs: B1 szinten sokkal nagyobb a szókincsed, így sokkal nagyobb eséllyel érted meg a hosszabb szövegeket is, és már önállóan is képes vagy gondolataidat kifejezni.

Mikor célozd meg a B1 szintet

Ha jobb munkát szeretnél, ráadásul olyat, ahol szükség is van az angol tudásra. Akkor is ezt a szintet ajánlom, ha rokonokkal, barátokkal szeretnél csevegni, bár az A2 szinttel is “meg lehet oldani”, de a B1 még stabilabb, hiszen mivel nagyobb a szókincsed, a mondatszerkesztésed, ezért még nagyobb magabiztossággal, önbizalommal tudsz idegen nyelven működni.

A filmeket, idegen nyelvű tévéadásokat is élvezetesebbnek fogod találni, mert ha nem is mindent értesz, de a főbb információkat már ki tudod szűrni. Na és persze, ha alapfokú nyelvvizsgára mennél, mert szükséged van a papírra is, akkor szintén ezt a szintet célozd meg.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük